fairftips

hoe kies ik de juiste fairf?

De juiste verf hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld op welk materiaal je schildert, schilder je binnen of buiten en welke glansgraad wens je?
 1. welk materiaal beschilder je?
  Schilder je op baksteen, hout, metaal …? Op enkele uitzonderingen na, kan je zowat alle materialen schilderen (mits een goede voorbereiding en grondlaag). Kies wel de juiste verf. Muurverven bijvoorbeeld zijn ongeschikt voor afwerking op hout of metaal. De zogenaamde lakken of lakverven zijn hier speciaal voor ontwikkeld.
 2. schilder je binnen of buiten?
  Gebruik binnen- en buitenverven niet zomaar door elkaar. Een binnenverf is zo samengesteld dat die krasvast en onderhoudbaar is. Een buitenverf heeft meer souplesse en is bestand tegen weersinvloeden (zoals wind, regen en zonlicht).
 3. welke glans wens je?
  De fairf lakverf is beschikbaar in verschillende glansgraden: mat, zijdeglans of hoogglans. Als je goed reinigbare verf wenst, zoals in de keuken of badkamer, kies dan niet voor een matte, maar voor een verf met meer glans.
Als de verf meer glanst, bevat die meer bindmiddel. Glanzende verf is uitstekend reinigbaar. Een aandachtspunt is wel dat je foutjes in de ondergrond met glanzende verf niet zo goed kan verdoezelen. Een goede voorbereiding van de ondergrond is dus vereist. Matte verf verdoezelt foutjes goed, maar is minder goed reinigbaar. Je kunt ook voor een compromis kiezen tussen hoogglans en mat; zijdeglans.

hebben jullie tips voor een mooi eindresultaat?

Wij hebben onze tips voor ‘professioneel geklieder’ op een rijtje gezet voor zowel het fairfen van muren als houtwerk. 
Lees deze goed voor een mooi resultaat.

wat zijn de ideale fairfomstandigheden?

Zorg tijdens het schilderen voor een tocht- en windvrije omgeving. Bij te veel tocht droogt de verf te snel, wat het verwerken bemoeilijkt. Verluchten kan je het best doen na de schilderwerken om het drogen van de aangebrachte verflaag te stimuleren. Ook regen of veel vochtigheid in de lucht kan roet in het eten gooien. Bij regen of mist is buiten schilderen geen al te goed idee, maar ook binnen kan het vochtgehalte in deze omstandigheden veel te hoog zijn. Bij een (ondergrond)temperatuur lager dan 5 °C droogt watergedragen verf helemaal niet meer. Stijgt de temperatuur boven de 20 °C, dan verloopt de droging steeds sneller en wordt verwerking van de verf moeilijker. Daarom is schilderen in de volle zon geen goed idee!

hoe bereid ik de ondergrond voor op schilderwerk?

Wat je ook gaat schilderen, zorg ervoor dat je ondergrond vast, droog en schoon is! Verwijder alle loszittende delen in de ondergrond, zoals loszittende voegen, stukken pleister, maar ook afbladderende of slecht hechtende verf. Vocht is een van de hoofdoorzaken van afbladderende verf. Nieuwe ondergronden, zoals metselwerk of stuc, bevatten zeer veel vocht en moeten voldoende lang uitdrogen. Ze zijn voldoende droog als ze een vochtigheidspercentage van lager dan 30% hebben (hout is pas voldoende droog bij een vochtigheidspercentage van lager dan 13%). Het vochtigheidspercentage van de ondergrond kan worden gemeten met een vochtigheidsmeter. Te vochtige muren schilderen levert geen duurzaam resultaat op. De ondergrond die je gaat schilderen, moet vrij zijn van stof, vuil, vet (bijvoorbeeld in een keuken) en andere onzuiverheden. Reinig vervuilde ondergronden vooraf met aangepaste producten. Een tip: aromatisch vrije terpentine is een zeer goede ontvetter!
Meer weten over schilderwerk schoonmaken? Lees onze blog schilderwerk schoonmaken.

hoe weet ik of ik een voorstrijkmiddel moet gebruiken?

Maak de muur nat met een spons of plantenspuit. Trekt het water in de muur, dan is de muur zuigend en is er 1 laag voorstrijk nodig. Trekt het water langzaam in de ondergrond of druppelt het water er direct vanaf? Dan is je muur niet zuigend en is voorstrijken niet nodig.

welke korrel schuurpapier moet ik gebruiken?

Voordat je begint met houtwerk, moet je eerste even goed de ondergrond inspecteren. Is de ondergrond niet voorbehandeld? Dan adviseren wij eerst een laag multiprimer. Multiprimer zorgt voor een goede hechting van onze lak en daarmee een langer levensduur. Fairf je over een bestaande laklaag heen? Schuur deze dan met de juist korrel schuurpapier. Draag bij het schuren altijd een veiligheidsbril en een stofmasker.
 
Hierbij een overzicht van verschillende soorten schuurpapier en welke functie het heeft:
 • Korrel P80 (grof) voor het verwijderen en opschuren van oude verflagen.
 • Korrel P100 (grof) voor het opschuren van oude verflagen.
 • Korrel P120 (middel) voor het opschuren van verflagen.
 • Korrel P150 (middel) voor het opschuren van oude nog in redelijk goede staat zijnde verflagen.
 • Korrel P180 (middel/fijn) voor het schuren van oude verflagen en tussen nieuwe verflagen in.
 • Korrel P220 (fijn) voor het opschuren en van oude verflagen en tussen de lagen in.
 • Korrel P240 (fijn) voor het opschuren en van oude verflagen en tussen de lagen in.
 • Korrel P320 (zeer fijn) voor het opschuren en voor het schuren tussen nieuwe lagen in.

hoeveel verf heb ik nodig als ik mijn trap ga verven?

Afhankelijk van het aantal lagen en grootte van de trap kun je de hoeveelheid verf die je nodig hebt bepalen. Een standaard dichte trap heeft 13 treden en een oppervlakte van ongeveer 6m2. Bekijk op de verpakking van de verf hoeveel m² je met een liter verf kunt verven. Op die manier kun je uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt. Ga je de trap twee keer verven, dan heb je dus twee keer zoveel verf nodig. Dit geldt ook voor een primer of grondverf.

hoe maak ik met fairf een kunstwerk op de muur?

Op onze socials delen wij wel eens super gave projecten van ware kunstwerken die zijn gemaakt met fairf. Wil jij ook een kunstwerk maken op je eigen muur met fairf? Bekijk dan de stappenplannen die wij hebben geupload bij de inspiratieprojecten van de studenten van Sint Lucas of volg ons stappenplan.

hoe geef ik met fairf vaasjes een kleurtje?

 1. maak de vaasjes goed schoon
 2. ontvet de vaasjes daarna goed met de fairf multicleaner
 3. maak het blik met de multiprimer open en roer goed door
 4. breng met een kwast 1 laag multiprimer aan op de vaasjes
 5. laat goed opdrogen
 6. maak het blik met de lakverf open en roer weer goed door
 7. breng met een kwast de lak aan op de vaasjes en laat goed opdrogen.
 8. herhaal stap 7 tot je de gewenste kleur(intensiteit) hebt op de vaasjes
 9. maak je kwast schoon met water en laat deze goed drogen.
 10. overgebleven fairf kan je in het blik bewaren (ongeveer 1 jaar op een vorstvrije plek)

ik wil een oud kastje een tweede leven geven, kan dit met fairf?

Je kunt fairf juist heel goed gebruiken om spullen een tweede leven te geven. Kijk eens wat je nog op zolder hebt staan of koop bij de kringloop een leuk kastje, een tafel of bedje die je met fairf gaat opknappen. Volg onze tips voor het schilderen van meubels. 

is het veilig om met fairf kinderspeelgoed te schilderen?

Met fairf kun je ‘oud’ speelgoed verantwoord een tweede leven geven door het te verven in een leuk kleurtje. Kinderen ontdekken de wereld met hun mondje en stoppen hier graag van alles in. Dit is voor veel ouders de reden om houten speelgoed niet te schilderen, maar dit kan met de juiste verf. Fairf is getest en goedgekeurd voor gebruik op kinderspeelgoed en meubels (EN 71-3 Safety for Toys) en kun je dus verantwoord gebruiken. Wil jij tips hebben om speelgoed te schilderen? Volg ons stappenplan

hebben jullie tips voor het schilderen van een tekst op een muur?

Een tekst op een muur schilderen is een precies werkje waarvoor je wel wat geduld moet hebben. Maar het is wel heel leuk om iets anders met je muren te doen dan een kleurtje, behangetje of een schilderij. Volg het stappenplan

is muurverf op waterbasis schoon te maken of poets ik dan de verf er af?

Dit heeft in principe niet met het deel waterbasis te maken. Het water wat in de verf zit, dampt namelijk tijdens het drogen uit de verflaag. Dit heeft voornamelijk met de schrobvastheidsklasse te maken en dus met de kwaliteit van de verf. Onze muurverf extra mat heeft schrobvastheidsklasse 1 wat de hoogste klasse is. Deze is dus goed schoon te maken. Na het schilderen duurt het wel 2 tot 4 weken voor de schrobvastheid en daarmee dus de reinigbaarheid is bereikt.
Meer weten over schrobklasses? Lees onze blog over muurverf met schrobklasse.

help, er zit een veeg op mijn muur!

Geen paniek, fairf is goed reinigbaar en dus goed schoon te maken. De veeg zie je goed omdat de verf (vaak een donkere kleur) extra mat is en dat door het aanraken van de muur deze matte structuur dicht wordt gewreven. Pak een vochtige doek die niet te veel pluist. Poets de plek waar de veeg zit en je zal zien dat deze zal verdwijnen. Het maakt niet uit dat er wat natte vegen op de muur komen, deze trekken door het verdampen van het vocht vanzelf weg. Op je vochtige doek kan wat gekleurd pigment achterblijven, geen paniek dit hoort er nu eenmaal bij. Je hoeft niet bang te zijn dat je de kleur van je muur afpoetst. Onze verf heeft namelijk de hoogste schrobvastheid klasse 1. Let op! Fairf moet na het aanbrengen altijd minimaal 4 weken uitharden voordat de schrobvastheid klasse wordt bereikt.
Meer weten over schrobklasses? Lees onze blog over muurverf met schrobklasse.

mijn vraag staat er niet tussen

Dat kan natuurlijk gebeuren, maar dat betekent niet dat we je niet kunnen helpen. Vul het contactformulier in of stuur direct een mailtje met je vraag naar info@fairf.nl. We proberen je vraag binnen 1 werkdag te beantwoorden.