teksten schilderen

Wil jij iets anders met je muren in de kamer doen dan alleen een kleurtje, behang of een schilderij? Een tekst is persoonlijk, leuk en decoratief.  Wat denk je van een slaapliedje in de kinderkamer of een gedicht of spreuk in de keuken? Maar weet wel, een tekst op een muur schilderen is een precies werkje, dus heb geduld.

stappenplan

1.  Kies je tekst. Let hierbij wel op de mogelijke ruimte die je hebt, want vaak komt er voor een muur nog een kast of bed te staan en dan is het jammer als je tekst wegvalt. Daarnaast is het makkelijker om met grotere letters te werken.
2.  Maak een lay-out. Je kunt in Word spelen met lettertypes, lettergrootte, de kleur en een lay-out. Als je meer opties wil hebben, moet je gebruik maken van programma’s waarin je meer mogelijkheden hebt zoals Photoshop of Indesign.
3.  Maak het sjabloon. Er zijn meerdere manieren om een sjabloon te krijgen voor je muurschildering. Je kunt je ontwerp naar een plakletterleverancier sturen en de letters laten uitsnijden in sjabloonfolie. Deze folie is makkelijk aan te brengen op de muur, het werkt snel en geeft een mooi resultaat. Heb je een vaste hand en veel geduld? Dan kun je ook een beamer gebruiken. Je projecteert de tekst op de muur en met een potlood teken je de lettercontouren op de muur. Daarna kleur je deze in met de door jou uitgekozen kleur muurverf.
4.  Voorbereidingen voor een goed resultaat. Zorg voordat je start dat de muur schoon en vetvrij is. Daarna is het handig om met de rolmaat uit te meten waar de tekst op de muur moet komen en dit te markeren. Gebruik een waterpas om de tekst recht op de muur te krijgen. Werk je met de beamer dan kun je aan de slag. Maak je gebruik van de sjabloonfolie, volg dan de instructies die je krijgt.
5.  Het echte werk; je kunt aan de slag. Voor binnenmuren die gestuukt en geschilderd zijn, kun je gewoon fairf muurverf gebruiken. Je moet meestal wel meerdere laagjes over elkaar heen aanbrengen om de letters dekkend te krijgen. Je kunt hiervoor een verfroller of kwast gebruiken.
6.  Ben je klaar met verven en heb je folie gebruikt? Trek dan voordat de verf droog is voorzichtig de folie van de muur. Zowel bij sjabloonfolie als met de beamer kan het zijn dat niet iedere letter even strak is. Met name als de ondergrond onregelmatig is, is dit erg lastig. Je kunt dit oplossen door met een fijn penseel de letters bij te werken. De verf moet hiervoor wel goed droog zijn.
7.  Wanneer het verven klaar is, kun je met een oude doek de resten van de kwast en rollers afvegen. Vervolgens spoel je deze uit met water en droog je de kwasten verder af met een doek. Als de kwasten en rollers goed droog zijn, kun je ze opbergen en bewaren tot een volgend avontuur. 

Je kunt overgebleven fairf het beste in het blik bewaren. Lege blikken kunnen gewoon bij het restafval, blik is namelijk uitstekend te recyclen. Maar je kunt het lege blik ook gebruiken om een plantje in te zetten of als kleurrijk bakje voor potloden gebruiken.

Lees voor de zekerheid ook nog even onze fairftips voor muurverf voor een mooi resultaat.

Vergeet vooral niet een foto van het resultaat te delen met #fairf!