speelgoed schilderen


Wil je ‘oud’ speelgoed een tweede leven te geven door het te verven een leuk kleurtje? Houten speelgoed is de laatste jaren weer erg populair. En het leuke is dat je dit speelgoed niet altijd nieuw hoeft te kopen. Op rommelmarkten of in een hoekje op zolder bij opa en oma, is vaak nog leuk speelgoed van ‘vroeger’ te vinden. Met een likje verf is dit speelgoed weer zo goed als nieuw. Maar gebruik hiervoor wel de juiste verf!

Kinderen ontdekken de wereld met hun mondje en stoppen hier graag van alles in. Dit is voor veel ouders de reden om houten speelgoed niet te schilderen. Fairf is getest en goedgekeurd voor gebruik op kinderspeelgoed en meubels (EN 71-3 Safety for Toys). De lak is kras- en stootvast, dus ook een houten driewieler, een doos blokken of een hobbelpaard kan zorgeloos worden geschilderd en worden gebruikt.

stappenplan

Voordat je begint, moet je eerst even goed de ondergrond inspecteren. Is de ondergrond niet voorbehandeld, dan adviseren wij eerst een laag multiprimer aan te brengen. Multiprimer zorgt voor een goede hechting van onze lak en daarmee voor een langere levenscyclus. Verf je over een bestaande laklaag heen? Schuur deze dan eerst met korrel schuurpapier. Draag bij het schuren altijd een veiligheidsbril en een stofmasker. Maak vervolgens de ondergrond schoon en vetvrij met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel.
De randjes afplakken met tape is misschien veel werk, maar wel heel belangrijk. Test van tevoren of de tape niet te goed blijft zitten en iets beschadigd. Gebeurt dit wel, kies dan voor tape die geschikt is voor kwetsbare ondergronden.
Open het blik en gebruik het roerstokje om de verf goed te roeren. Giet vervolgens wat fairf in het bakje. Voor het mooiste resultaat werk je per element. Breng genoeg verf aan op een element en smeer met lange halen uit. De verf zal nu uitvloeien en een strakke laag vormen. Controleer onder een hoek op stofdeeltjes, verwijder deze met je kwast nu dit nog gemakkelijk kan.
Breng fairf niet te dik aan. Binnen 30 minuten is de lak stofdroog. In principe is één laag dekkend, maar voor de beste bescherming adviseren wij na 1,5-2 uur een tweede laag aan te brengen. Vergeet niet om in de tussentijd je gebruikte spullen goed af te dekken.
Wanneer het verven klaar is, kun je met een oude doek de resten van de kwast en rollers afvegen. Vervolgens spoel je deze uit met water en droog je de kwasten verder af met een doek. Als de kwasten en rollers goed droog zijn, kun je ze opbergen en bewaren tot een volgend avontuur. Verwijder de tape. Doe dit zodra de verf stofdroog is.

Vergeet vooral niet een foto van het resultaat te delen met #fairf!