veelgestelde vragen over kleur

hebben jullie ook kleurtesters?

Via onze website kun je kleurstalen bestellen die je deze met een stukje plakband gewoon op de muur kunt plakken om te zien wat lichtinval doet met de kleur. Zo kun je meerdere kleuren zonder gedoe en veel afval testen. Daarom doen wij ook niet aan kleine potjes verf, want dit geeft veel  afval op gebied van verpakking en chemisch afval. 

kan ik naast jullie kleuren ook andere kleuren laten mengen?

Wij denken dat de kleuren van fairf een prachtig pallet vormen om uit te kiezen. Bestel een van onze kleurenfolders of kleurstaaltjes om onze kleuren in het echt te zien, want deze zijn gemaakt van echte fairf. Mocht die ene kleur er onverhoopt toch niet tussen zitten, dan bieden wij de optie om vele andere kleuren te bestellen. Uiteraard gewoon gemaakt uit dezelfde verf als de fairf kleuren. We kunnen dit op drie manieren regelen:

1. jouw favoriete kleur staat al in ons systeem. Wij kunnen dan direct de order handmatig invoeren en de verf leveren.

2. kleur staat nog niet in ons systeem - zonder kleurgarantie. Op basis van een staal of kleurvoorbeeld (niet digitaal) kunnen wij in ons kleurenlab dan deze kleur inmeten in een computersysteem met als resultaat een kleurrecept die de werkelijke kleur benaderd. Dit recept is dan de basis van het fairfproduct wat we voor jou op maat gaan maken. 

3. kleur staat nog niet in ons systeem - met kleurgarantie. Ook hier starten we met een staal of voorbeeld die we inmeten in ons computersysteem. Van dit recept maken wij een proefpotje van een 0,5 liter met daarin het gewenste product in de door jou gewenste kleur. Dit proefpotje wordt getest en vergeleken met de door jou aangeleverde kleur. Het potje sturen wij jou toe zodat je het zelf nog even kunt zien of al kunt gebruiken. Omdat dit een tijdrovend proces is, vragen wij hiervoor 45 euro inclusief BTW. 

Een kleur op maat speciaal voor jou maken, kan wat langer duren. Heb dus even geduld. Maar dan heb je wel een heel bijzondere kleur, speciaal voor jou gemaakt! Wil je meer informatie over het mengen van een kleur? Stuur dan een berichtje naar ons.

de kleur op mijn beeldscherm lijkt anders, hoe kan dat?

Omdat ieder beeldscherm anders is maken wij onze kleursamples met echte verf. Ga dus nooit uit van de kleur van je computerscherm en voorkom teleurstellingen door een kleurenfolder te bestellen. De kleur van de samples op deze folder komt overeen met de kleur verf die je bij ons kan bestellen want de staaltjes zijn met echte fairf gemaakt. 

komen any color kleuren overeen met de originele kleur?

Ja! Wij lezen namelijk de originele kleur in en maken een formule die dezelfde kleur geeft in onze duurzame verf. Vergelijk nooit onze any color kleur met een gemengde verf van een ander merk. Waarom niet? Het komt soms voor dat de kleur van het andere merk afwijkt van de originele kleur uit de waaier. Vergelijk onze kleur dus altijd met de originele kleur uit de waaier.

hebben jullie ook witte fairf?

Natuurlijk hebben we heel veel ‘kleuren’ witte verf. De juiste kiezen is vaak lastig, want wil je wit wit of meer geel wit? Op wat voor soort ondergrond ga je schilderen? In een lichte of donkere ruimte? Om je kleur te bepalen, is het altijd goed om een kleurenfolder in huis te halen. Bestel onze wittinten folder om je keuze iets makkelijker te maken. Zo kun je zien wat het licht doet met de tint van de kleur. Twijfel je nog steeds? Dan raden we je aan om een kleine pot te bestellen en de verf te testen. Schilder dan een stukje canvasdoek. Deze kun je makkelijk op meerdere plekken in je huis en op meerdere momenten van de dag voor muren houden en dan zien wat het licht doet met deze kleur.

wat is het verschil tussen wittinten?

De RAL-kleuren 9010 en 9001 zijn de meest bekende en meest gebruikte varianten voor de kleur wit. RAL 9016 is vooral de laatste tijd meer in opkomst samen met de RAL 9003. Hoewel al deze kleuren wit vertegenwoordigen is geen van deze kleuren 100% wit. Iedere code vertegenwoordigd een specifieke kleur dus dat is dan ook het verschil tussen deze variaties. Waarom spreken we juist over deze variaties? Omdat dit de vier meest verkochte kleuren wit zijn uit de RAL-collectie:
  • RAL 9016 - De RAL 9016 is de witste wit van deze varianten. In deze wit zit wat grijs/blauw. Door de lichtheid van de kleur is RAL 9016 het meest populair op donkerdere oppervlaktes zoals bijvoorbeeld een plafond en voor moderne huizen. De kleur is net van het wit af, maar voelt nog wel warm aan.
  • RAL 9010 - De kleur oogt wat geliger op echt witte ondergronden en is een tint donkerder dan RAL 9016. Voor een mooi fris plafond zullen wij deze kleur niet adviseren omdat deze dan (doordat er geen licht op het plafond komt) donker en iets geler oogt dan op de muur. In de lak is de kleur wel mooi warm wit.
  • RAL 9003 - Deze variant heeft een mooie frisse kleur wit met een puntje grijs. RAL 9003 wordt tegenwoordig veelal gebruikt in moderne nieuwbouwhuizen en kan perfect gebruikt worden op muren, plafonds en kozijnen.
  • RAL 9001 - De officiële naam van deze kleur is crème wit en zoals de naam al doet vermoeden zit er wat oker hierin verwerkt. Vergeleken met RAL 9010 heeft deze kleur een meer beige tint.

voor welke glansgraad moet ik kiezen?

Onze lakverven zijn verkrijgbaar in alle kleuren en alle glansgraden. Voor houtwerk buiten adviseren wij een hoogglans verf te kiezen. De regel is al tijden: hoe hoger de glans, hoe langer een verf goed blijft. Voor binnen mag je kiezen wat je zelf het mooiste vindt. Een matte glansgraad is momenteel de trend binnenshuis.

mijn vraag staat er niet tussen

Dat kan natuurlijk gebeuren, maar dat betekent niet dat we je niet kunnen helpen. Vul het contactformulier in of stuur direct een mailtje met je vraag naar info@fairf.nl. We proberen je vraag binnen 1 werkdag te beantwoorden.