fairftips voor lakverf

1. voorbereiding

Voordat je lakverf aanbrengt, is het een goed plan om de ondergrond even te inspecteren. Is deze niet voorbehandeld, breng dan eerst een laag multiprimer aan. Multiprimer zorgt voor een goede hechting van onze lak en daarmee voor een langere levenscyclus. Fairf je over een bestaande laklaag heen? Maak deze dan eerst even vetvrij en schuur de eerdere laklaag vervolgens met korrelschuurpapier op. Draag bij het schuren altijd een veiligheidsbril en een stofmasker. Volgende stap? Maak de ondergrond schoon en vetvrij met een vochtige doek, plus wat schoonmaakmiddel. Zorg dat het in de ruimte niet te veel tocht én dat de lucht droog is. Stof in de lucht in combinatie met lakken kan tot veel frustratie leiden. Geloof dat maar van ons. Ook belangrijk: let op de temperatuur. Fairf lak laat zich het beste kwasten bij een kamertemperatuur van 20 °C.


2. afplakken

Zo. De voorbereidingen zijn getroffen, tijd voor de volgende stap. Niet het leukste, wel heel belangrijk: afplakken. Meestal blijft schildertape goed plakken, maar stoffige plinten nog wel eens dwarsliggen. Neem die dus eerst af met een vochtige doek. Als je dit eenmaal gedaan hebt, breng je de tape heel gemakkelijk strak aan. Goed om te doen vóór je alle tape aanbrengt: test of de tape niet té goed blijft zitten. Als je tape de stuclaag van de muur trekt, is het slimmer om te kiezen voor tape die geschikt speciaal voor kwetsbare ondergronden gemaakt is. Bestaat gewoon!


3. fairfen

Yes, het moment is daar. Er kan gelakt worden! Schuif de lakroller over de beugel, zorg dat ie goed vastzit en leg hem in je verfbak (waar je later de fairf in giet). Volgende stap: de kwast(en) mogen uit de verpakking. Maak het fairfblik open en roer met het stokje even door de fairf. Giet het eerste deel fairf in het bakje. Zorg dat je je fairfblik én verfbak op een slimme plek neerzet. Net lullig als je er met die grote voeten van je in gaat staan (al snappen we wel dat dansen tijdens het fairfen verleidelijk is. Heb je onze kleurrijke playlist al bekeken?) 

Om een zo mooi mogelijk resultaat te behalen, raden we je aan om element na element af te werken. Als we bijvoorbeeld kijken naar een kozijn; deze bestaat simpel gezegd uit 4vier elementen. Boven, beneden, links en rechts. Deze elementen zijn afgekaderd door een scheidingslijn. Werk ze een voor een af. Ook een advies: breng per element steeds een flinke klodder verf aan en smeer deze met lange halen uit. Zo vloeit de verf mooi uit en vormt een strakke laag. De volgende stap? Controleer op stofdeeltjes, verwijder deze met je kwast. Direct na het lakken kan dat nog relatief makkelijk. Breng fairf trouwens nooit te dik aan, dat is helemaal niet nodig. De kwaliteit van ons product is erg goed. Binnen 30 minuten is de lak stofdroog. In principe is één laag dekkend, maar voor de beste bescherming adviseren wij na 1,5 tot 2 uur een tweede laag aan te brengen. Dek in de tussentijd je gebruikte spullen goed af, dan hebben ze ook bij laag twee de optimale kwaliteit.


4. opruimen

Alle fairf netjes op de kozijnen/deuren/meubels? Dan mag je nu met een oude doek de fairfresten van de kwast en rollers afvegen. Volgende stap: spoel rollers en kwasten uit met water en droog ze met een doek zorgvuldig af. Zo kun je ze een volgend fairfavontuur gewoon weer gebruiken. Zo’n rotklus als het aanbrengen van schilderstape is, zo heeeeerlijk is het om tape te verwijderen. Doe dit trouwens wel pas op het moment dat het geverfde element stofdroog is en trek de tape dan een beetje schuin eraf, zo blijft het resultaat super strak. . Bewaar overgebleven fairf in het blik en gooi lege blikken bij het restafval, ze zijn namelijk gewoon te recyclen. Ook een idee: maak er een toren van, pak een bal en maak er een spel van met vrienden of familie. Recyclen kan op meerdere manieren!

Vergeet vooral niet een foto van het resultaat te delen met #fairf!