DIY: maak een te gekke bijzettafel

geschreven door: Diederik Zegwaard, datum publicatie: 26 april 2024, de geschatte leestijd voor deze tekst is ongeveer 10-15 minuten

 Je herkent het vast: je wilt een mooi meubel, maar je kunt net niet vinden waar je naar op zoek bent. Waarom maak je het niet gewoon zelf? Zoals de blauwe bijzettafel van  dondandandy. Toen ik haar blauwe meubel zag was ik meteen verliefd. Dit meubel vind ik zo leuk dat ik heb geprobeerd een look-a-like te maken. In deze blog vertel ik jou hoe je voor nog geen 175 euro dit geweldige meubel zelf kunt maken!
wat heb je nodig?
Hieronder vind je een lijst met benodigdheden voor de bijzettafel, allemaal samen met onze fairf verkrijgbaar bij Karwei.
materialen 
  • Verfkwast
  • 2 lakrollertjes
  • Verfbeugel
  • Meetlint
  • Potlood
  • 6 lange schroeven
  • 32 kleine schroefjes niet langer dan 18mm
  • Schuurpapier korrel 120 & 180 & rond de 300

 gereedschap
  • Accuboor
  • Freesmachine
  • Decoupeerzaag
  • Cirkelzaag (optioneel)
  • Schuurmachine
Tip: Je kunt bij veel bouwmarkten gereedschap huren. Zeker wanneer je gereedschap niet intensief gebruikt, is dit een duurzame en goedkope optie om toch een meubel te maken. Zoek je zelfs een plek om te klussen? In Amsterdam zit DE OPENBARE WERKPLAATS  waar jij een werkplek kunt reserveren. Dit soort faciliteiten zijn vast ook beschikbaar in andere gemeentes. 
Zo grijp je niet mis op gereedschap en heb je thuis geen rommel. Win-win dus!
Aan de slag

Stap 1: 
Je hebt in totaal 4 planken nodig: 2 x MDF van 100 x 50 cm en 18 mm dik, en 2 x MDF van 45 x 50 cm en 18 mm dik. Laat de planken op maat zagen bij Karwei om het jezelf makkelijker te maken. In dat geval heb je geen cirkelzaag nodig.

Plankbenamingen:
  • Plank 1a en 1b: de bladen
  • Plank 2a en 2b: de dragende tussenplanken, die tussen plank 1a en 1b komen.
Teken een mooie organische vorm op blad 1a. Als je tevreden bent, zaag je de eerste plank met een decoupeerzaag. Gebruik plank 1a als sjabloon om plank 1b te maken, zodat je twee gelijke vormen hebt.

Ik heb eerst mijn ontwerp op de computer gemaakt en vervolgens de vorm uitgeprint, zoals te zien is op de foto. Wil je mijn ontwerp gebruiken? Je kunt het hier downloaden en op het gewenste formaat laten afdrukken, waarna je het kunt uitknippen.
Stap 2: Frezen van je planken
Voor een mooi afgerond resultaat, moet je plank 1a en 1b frezen. Let goed op de draairichting van het slijpsteentje tijdens het frezen.
Na het frezen, schuur je de randen netjes op met schuurpapier korrel 120 om ervoor te zorgen dat de rand van de plank mooi vlak en rond wordt.
MDF heeft de neiging om water op te nemen, waardoor houtvezels uitzetten en het oppervlak ruw wordt. Om dit te voorkomen, smeer je de randen eerst in met een papje van 50/50 houtlijm en water en laat je dit drogen. Schuur de randen vervolgens nogmaals lichtjes op met schuurpapier korrel 180.
Stap 3: Het voorboren van de gaten voor de deuvels 
Wat deuvels zijn en hoe je deze plaatst heeft Karwei al gedaan in deze blog. Voordat je de gaten gaat voorboren, is het belangrijk dat je bepaalt welke plank links en welke rechts is. Zet een klein pijltje aan binnen kant van zowel plank 2a als 2b. Controleer voordat je dat doet dat beide planken helemaal gelijk zijn. Als dat niet zo is, kom je in de problemen zodra je je meubel in elkaar gaat zetten, omdat ze dan ongelijk zijn en plank 1a en 1b dan niet netjes aansluiten op 2a en 2b. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bepaal de plaats door netjes uit te meten waar de planken 2a en 2b moeten komen, door deze alleen op 1a uit te tekenen. Gebruik voor zowel plank 2a als 2b 4 tot 5 deuvels aan de onderkant.
Stap 4: Fairfen!
En dan het leukste van allemaal: je mag gaan verven! Begin met de multiprimer. Breng deze aan op alle planken volgens de instructies op het etiket van het verfblik. Gebruik eerst een kwast om alle randjes te verven, gevolgd door een roller voor de rest van de plank. Werk van links naar rechts en vervolgens van boven naar onder om een streeploos resultaat te krijgen en ervoor te zorgen dat de multiprimer mooi egaal dekt. Zodra de aangegeven droogtijd is verstreken, lichtjes opschuren met schuurpapier korrel 180 tot het ruwe gevoel verdwijnt. Herhaal deze stap aan beide zijden dus zowel de onder als de bovenkanten van de planken.

De lak, eerste laag: Gebruik eerst een kwast om alle randjes te verven, gevolgd door een roller voor de rest van de plank. Werk wederom van links naar rechts en vervolgens van boven naar onder om een streeploos resultaat te krijgen en ervoor te zorgen dat de lak mooi egaal dekt. Herhaal deze stap aan beide zijden van de planken dus zowel de bovenkant als de onderkant.
Stap 5: Meubel in elkaar zetten 
(Deze stap ben ik vergeten vast te leggen dus hier even andere beelden waardoor je hopelijk ook snapt wat ik bedoel haha) 
  1. Leg plank 1a (de onderkant van je meubel dus) op je werktafel. Boor twee kleine gaatjes tussen de gaten van je deuvels in, zodat je later weet waar je de lange schroeven moet plaatsen. Je mag door de plank heen boren. Zorg ervoor dat dit netjes in lijn gebeurt met waar planken 2a en 2b komen te staan. 
  2. Breng een drupje houtlijm aan in alle gaatjes waar een deuvel moet komen. Plaats de deuvels in de gaten. Neem plank 2a, breng ook hier houtlijm aan in de gaten en een streepje lijm op de rand. Plaats plank 2a op plank 1a en druk stevig aan. Herhaal dit voor plank 2b.
4. Draai de constructie om, zodat deze rust op planken 2a en 2b. Schroef nu in elk voorgeboord gaatje een lange schroef in, recht door plank 1a naar planken 2a en 2b.
5. Leg plank 1b klaar met de toekomstige bovenkant naar beneden op je werkplek. Plaats de constructie op plank 1b. Controleer of planken 2a en 2b op de juiste plek zitten. Bevestig vervolgens de vier hoekverbinders aan de binnenzijde van de plank met de kortere schroefjes. Zoals ik hieronder op de foto doe!
6. Draai het meubel weer om, zodat de onderkant boven is. Meet nauwkeurig waar je de pootjes wilt hebben en bevestig ze met de kleine schroefjes die niet langer dan 18mm zijn gebruik de accuboor.
Stap 6: Nog een keer fairfen!
Het is tijd om nu de finishing touch aan je meubel te geven door nog een laatste laklaag aan te brengen. Voordat we dit gaan doen, is het belangrijk dat je alles mooi opschuurt met een fijn schuurpapiertje met korrel 300. Dit doe je voor een goede hechting. Voel met je hand of je oneffenheden of ruwe plekken hebt zitten en maak deze plekken mooi egaal.
Wanneer je dit hebt gedaan, neem je de bijzettafel af met een vochtig doekje zodat er geen stof meer op zit. Pak je lak erbij en breng met je kwast en roller nog een laatste laklaag aan. Begin met je kwast in de hoeken en randen, waarna je met de roller de oppervlakken afwerkt. Werk wederom van links naar rechts en daarna van boven naar onder, zo krijg je een mooi streeploos resultaat en zal je merken dat de lak mooi egaal dekt. 
En tadaa: je meubel is af! Ben je tot deze stap gekomen? Dan zijn we ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Je kunt het resultaat met ons delen via @fairf.duurzame.verf en #verfmeteenmissie. 
Ik ben echt super blij met het eindresultaat. Het was mijn eerste keer dat ik een meubel maakte. Dus als ik het kan kan jij het ook! 

heb je vragen over fairf of over deze DIY?

Neem dan contact met ons op, we helpen je heel erg graag!