wit kan wit, witter, witst

De ondertoon van witte verf 

Wist je dat elke wit-tint een andere ondertoon heeft? Dat wil zeggen: in elk soort wit zit een heel klein beetje van een andere kleur, waardoor het wit warmer of juist koeler wordt. Warm wit heeft vaak iets geels of roods in zich, terwijl wat koeler wit een klein blauw gloedje bevat. En als er voor puur wit wordt gegaan, zonder ondertoon, neigt deze vaak een beetje naar grijs. 

Wat doet de ruimte?  


Als je een witte kleur kiest, is het goed om te bepalen welke ondertoon het beste past bij de sfeer die jij voor ogen hebt. Maar óók is het goed om te kijken naar de meubels en andere interieuritems die al in de ruimte staan. Sluit warmer of juist koeler wit daar beter op aan? En hoe warm dan wel koel wil je het exact maken? Er zijn 1001 schakeringen mogelijk. Daarnaast goed om te onthouden: hoe de zon op het geverfde onderdeel valt, doet straks ook een hoop. Is er sprake van veel natuurlijk licht of zal het oppervlak in kwestie juist meer met kunstmatig licht worden uitgelicht? Allemaal dingen om rekening mee te houden, want het is bepalend voor welke ondertoon voor jouw kleur wit straks het beste past.

laat inspireren door onze kleuren
josef
blizzard
blossem
robert

Kleurstalen zijn key  


De kleur op je scherm, ziet er in het echt vaak ineens een stuk anders uit. Daarom adviseren wij je om altijd een kleurstaal, of beter nog: meerdere kleurstalen te bestellen. Plak ze op je muur of welk ander oppervlak je ook wil gaan verven en bekijk deze op verschillende momenten van de dag! Heb je andere witte elementen in de ruimte? Houd de kleurstaal in kwestie dan ook eens daar tegenaan. Want wit naast wit kan, als je de verkeerde kleur kiest, ineens een beetje gelig of groezelig worden en dat is natuurlijk precies wat je niet wil! Testen dus. Naar hartenlust. En dan een kleur kiezen waar je je helemaal top bij voelt! Ben je eruit? Mooi! Dan is dit het moment om jouw muur, daar waar nodig, voor te bereiden en aan de slag te gaan. 

Witten maar!


Laten we afsluiten met een zogenaamd fun fact: als mensen gaan 'witten', hebben ze het vaak over 'texen'. En met 'texen' wordt bedoeld: 'ik ga m'n muur effe behandelen met latexverf. "Tex" slaat hierbij dus op latex. En latex is een vorm van plastic. Bij plastic denk jij waarschijnlijk meteen aan: vervuilend, slecht, niet-duurzaam, boehhh! Maar wist je dat er verschillende soorten plastic zijn? Leggen we even uit: plastic bestaat steevast uit polymeren, moleculen die op hun beurt weer bestaan uit een aaneenschakeling van meerdere identieke deeltjes. Polymeren zijn vaak afkomstig van aardolie, een fossiele grondstof dus. De verwerking van deze ruwe grondstof is enorm vervuilend! Bij fairf kiezen we dus voor optie 2: polymeren van plantaardige oorsprong. Planten nemen tijdens hun groei/levensduur CO2 op. Die CO2 wordt door fotosynthese omgezet in stoffen en suikers. En die stoffen en suikers gebruiken we bij fairf dus om polymeren van te maken. Lang (en vrij technisch) verhaal kort: ook in fairf zit plastic. Maar dat is niet zo vervuilend, slecht, niet-duurzaam, boehhh als het in eerste instantie klinkt. Totaal niet zelfs. Het is de duurzame variant. Wij geloven in verf die goed is voor jou én de wereld. Wij geloven in plantaardige en hernieuwbare materialen. En daarmee willen we een wit voetje halen bij Moeder Aarde, snap je? 


dit heb je ook nodig voor jouw fairfklus