In gesprek met Maxime en Femke van HKliving

Maxime en Femke zijn twee van de 45 talenten achter het onwijs succesvolle HKliving. Maxime neemt de branding van HKliving op zich. Van social content tot strategieën uitdenken en van campagnes uitzetten tot zichtbaarheid realiseren op events en beurzen. Femke is binnen haar functie als creative designer en stylist verantwoordelijk voor zowel de designs als shoots van het met 70s vibes doordrenkte merk. Twee creatievelingen dus, doing their magic binnen een van Nederlands meest populaire interieurbrands. Die wilden wij wel eens spreken! Over authentieke interieurs, hun vintage gevoel, kleur, inspiratie en duurzaamheid. First things first: hoe zijn jullie bij HKliving terecht gekomen?

In meer dan 70 landen is HKliving op het moment te vinden. Logisch, want met haar diepe kleuren, cozy designs en jaren 70 flair gooit HKliving bij menig interieurliefhebber hoge ogen. Hoe Femke en Maxime bij het succesvolle interieurmerk terecht zijn gekomen? Femke komt om te beginnen uit een creatief nest. Femke: ‘Mijn vader bouwt echt alles in huis zelf. Mijn moeder maakt mooie bloemstukken en richt het huis met liefde in. Vroeger hadden we een kelder vol vazen. Daar is de liefde voor interieur bij mij denk ik gestart.’ Een interieuropleiding aan Academy Artemis volgde en direct daarna kon ze aan de slag bij HKliving. Maxime had een heel ander startpunt: ‘Toen ik 14 was, wilde ik bij de Koninklijke Marechaussee haha!’ Het leven had iets anders voor haar in petto. ‘Ik deed het eerste jaar van AmFi (Amsterdam Fashion Institute) en vervolgens volgde ik een opleiding communicatie. Toen ik begon met werken, ging ik aan de slag voor een gordijnleverancier. In eerste instantie met het oog op PR en Marketing. Maar al snel merkte ik door de dagelijkse link met interieur dat thuiskomen tussen mooie spullen echt rijkdom voor mij is!’ 

' Het interieurzaadje was geplant.' 
gebruikte kleuren
mahogany
hazelnut
mushroom
hay

Mode: de inspiratiebron voor je interieur

De start van Maxime in de mode-tak vinden we interessant! En we zijn het erover eens: mode en interieur hebben grote raakvlakken.
Femke zegt hierover: ‘Ik zie interieur als volgt: je kleedt hiermee je huis eigenlijk aan, op een manier die voor jou fijn voelt. Net als kleding is interieur voor mij een verlengstuk van jezelf. En ik denk ook dat mijn kledingstijl overlapt met mijn interieurstijl: ik houd van de mix tussen vintage en nieuw in m’n kast. Dat is ook wat we bij HKliving doen’.

Waar halen jullie verder je interieurinspiratie vandaan?

Femke: ‘We doen hier heel veel research. We onderzoeken daarbij welke hotels, ontwerpers en fashion designers cool zijn. Travel en art inspireert ons onwijs.’ Aan trends doen ze bij HKliving niet zozeer: Femke: ‘Wij kijken met name naar concepten die we om ons heen zien: wat spreekt ons op dit moment aan? En heel veel wat wij doen is vervolgens gewoon onderbuik. Zodra we ergens warm van worden, zijn HKliving producten en bijbehorende categorieën al snel het resultaat.’ 


Als we aan Maxime vragen in hoeverre marketing in dit onderbuikgevoel nog een say heeft, antwoordt ze: ‘We vertrouwen binnen ons team heel erg op elkaars expertise. Natuurlijk loopt het ene product veel sneller dan het andere product, maar daar weet onze inkoopafdeling dan weer heel goed rekening mee te houden. Interessant vind ik persoonlijk dat je om het totaalplaatje neer te zetten, ook uitgesproken producten nodig hebt die wellicht commerciëler zijn. Juist die eye catchers onderstrepen het concept en de bijbehorende mood. Ze zorgen ervoor dat mensen de complete collectie beter begrijpen. Een goed voorbeeld hiervan is ons knalroze ladekastje. Het is een beetje te vergelijken met mode: als één item heel heftig is, is het sterk als de rest wat rustiger is. Zo werkt het ook met interieur. Eyecatchers worden versterkt door juist de basic omgeving.’ 


Maxime:

 “Het is een beetje te vergelijken met mode: als één item heel heftig is, is het sterk als de rest wat rustiger is. Zo werkt het ook met interieur. Eyecatchers worden versterkt door juist de basic omgeving.”


En de invloed van vintage en retro: waar komt die vandaan?

Femke: ‘Ik denk dat iedereen wel een hang heeft naar het verleden op dit moment. Vintage en retro blijft een ding. Er is een run op tweedehands zaken. Volgens mij komt dat voort uit een duurzaamheidsbelang, behoefte aan unieke stijl en de romantiek van vroeger.’ Maxime: ‘Ja en lange termijn denken wordt binnen de interieurbranche ook wel steeds meer een ding, merk ik. Mensen sparen liever voor items die ze écht mooi vinden en verwachten deze nog heel lang te houden of gebruiken. Ik denk dat duurzaamheid meer en meer een lifestyle wordt in plaats van een trend’. 

Femke: 
“Er is een run op tweedehands zaken. Volgens mij komt dat voort uit een duurzaamheidsbelang, 
behoefte aan unieke stijl en de romantiek van vroeger.” Terug naar de stijl van HKliving. Is er een bepaald thema dat we in de huidige collectie terug kunnen zien?

Femke: ‘Retro zit wel heel erg in ons DNA verweven. Daarbij vind je in de huidige collectie veel lazyness en comfort: moody bankjes of servies in diepe kleuren.

Ja, kleur! Daar moeten we het natuurlijk nog even over hebben. Want in hoeverre speelt kleur een belangrijke rol binnen HKliving?

Femke: ‘Kleur is heel belangrijk voor ons. We werken in elke collectie met een aantal gedurfde kleuren. Welke kleuren we kiezen, ligt heel erg aan het idee achter de collectie: welke mood willen we neerzetten? We hebben een grote wand met inspiratie op kantoor. Daar hangen allemaal afbeeldingen en kleurstalen op en aan de hand daarvan gaan we op zoek naar de balans. We hebben bij het ontwerpen van de collectie altijd de kleurstalenbox van fairf bij de hand. Ook in onze showroom kiezen we de kleuren heel bewust. Zo hebben we de kleur ‘Hay’ en ‘Mohagony’ van fairf heel veel gebruikt. Daar omheen plaatsen we dan wat fellere kleuren, of heftigere materialen vanuit onze eigen designs. Het resultaat is een gebalanceerd en interessant interieur.’

Femke:
 “We hebben bij het ontwerpen van de collectie altijd de kleurstalenbox van fairf bij de hand.”

En wat is het favoriete HKliving item van deze twee creatieven?
 
Maxime: ‘Voor mij is dat nu de lazy chair, de groene grafische print, Mansion. Die heb ik zelf ook gekocht en staat nu net bij mij thuis, op een mooi plekje in de woonkamer. Ben er helemaal weg van! Al vind ik onze ladekasten ook wel echt tof.’ Femke: ‘Die wilde ik ook noemen! Voor mij staat de bruine hoog op mijn wensenlijst. Ik vind dat die kast de stijl van HK ook echt goed vertegenwoordigt: retro, maar zonder stoffig te zijn. Hij heeft een bepaalde funk en een glans die hem van nu maakt.’

Tot slot willen we nog weten: wat is jullie favoriete fairf kleur?

 Femke: ‘Mahogany vind ik heel mooi. De diepbruine kleur maakt meteen een statement in je huis.’ Maxime: ‘Dat is ook mijn favoriet!’. Kijk, je kan zien dat deze twee vrouwen samen in één team zitten. Helemaal op één lijn. Een lijn vol inspiratie vanuit design, travel en art, beslissingen vanuit de onderbuik, duurzame ambities en vooral ook: heel veel stijl.

Kleine opmerking aan dit artikel, we hebben de dames geïnterviewd begin dit voorjaar. Inmiddels is Femke niet langer werkzaam voor HKliving.