hoeveel fairf heb ik nodig?
in het geval van: muurverf en voorstrijk
Hieronder zie je hoeveel vierkante meters muur of plafond je met een blik fairf kan schilderen.
Let op: de ondergrond waar je op schildert is van invloed op het aantal lagen dat nodig is om jouw fairflaag mooi dekkend te krijgen. Datzelfde geldt voor de huidige kleur van je muur of plafond én de kleur van je nieuwe blik verf. 
Inhoud muurverf
1 liter muurverf extra mat
2,5 liter muurverf extra mat
10 liter muurverf extra dekkend

2,5 liter voorstrijk
oppervlakte
±10 m²

±25 m²
±100 m²

±25 m²
meten = weten
Wil je uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt? Dan is het goed om te beginnen met het opmeten van het oppervlak; met hoeveel vierkante meters muur of plafond heb je te maken? Vermenigvuldig de hoogte met de breedte van het te beschilderen oppervlak. Heeft de muur in kwestie bijvoorbeeld ook deuren en ramen? Bereken dan op dezelfde manier ook hiervan de vierkante meters en trek die van het aantal vierkante meters van het totale oppervlak af. Zo heb je snel helder hoeveel vierkante meters je gaat schilderen en kun je eenvoudig de juiste hoeveelheid verf bestellen. Kleine tip nog: Vermenigvuldig, als je meerdere lagen gaat schilderen, de hoeveelheid met het benodigde aantal lagen.

Wel of niet meerdere lagen schilderen?
Dat hangt af van het volgende… 

zuigkracht van muur en plafond
Nieuw gestucte muren en muren die geschilderd zijn met structuurverf zijn vaak poreus en nemen meer verf op dan muren die al een keer geschilderd zijn. Test hoe poreus jouw muur of plafond is door er met een natte spons overheen te gaan. Trekt het water meteen in de muur? Dan raden wij je aan een voorstrijk te gebruiken en daarna de muurverf aan te brengen. Zo krijg je het mooiste resultaat! Maar kun je het water gewoon afdoen met een doek? Dan neemt de muur of het plafond aanzienlijk minder vocht op en is de kans dus groot dat één laag muurverf voldoende is. Voor de perfectionisten onder ons: als we heel eerlijk zijn, zorgen twee lagen verf op je muur of plafond (met of zonder voorstrijk) altijd voor het mooiste en meest egale resultaat. 

verfkleur
Ga je een lichte kleur over een lichte kleur schilderen? Eén laag is dan waarschijnlijk gewoon genoeg om het gewenste resultaat te krijgen. Maar hoe groter het verschil in kleur, hoe meer lagen je nodig hebt. Wat daarbij goed is om te weten: als de kleur verf die je aan wil brengen in de buurt zit van een primaire kleur (rood, geel of blauw) is het het moeilijkst om deze dekkend te krijgen. Dat wil zeggen: dat lukt zeker, maar je mag dan uitgaan van meerdere lagen. Is de kleur die je gaat schilderen dus erg rood, geel of blauw, dan is de kans groot dat je voor een derde of misschien wel vierde laag moet gaan.