fairftips voor lakverf

1. voorbereiding

Voordat je begint, moet je eerst even goed de ondergrond inspecteren. Is de ondergrond niet voorbehandeld, dan adviseren wij eerst een laag multiprimer aan te brengen. Multiprimer zorgt voor een goede hechting van onze lak en daarmee voor een langere levenscyclus. Fairf je over een bestaande laklaag heen? Schuur deze dan eerst met korrel schuurpapier. Draag bij het schuren altijd een veiligheidsbril en een stofmasker. Maak vervolgens de ondergrond schoon en vetvrij met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel. Zorg dat het in de ruimte niet te veel tocht en dat de lucht droog is. Stof in de lucht in combinatie met lakken is zeer frustrerend, let hier dus op. Let daarnaast ook op de temperatuur, fairf lak laat zich het beste kwasten bij een kamertemperatuur van 20 °C.


2. afplakken

We zijn van start! De randjes afplakken met tape is misschien veel werk, maar het is wel heel belangrijk. Schilderstape blijft normaal gesproken uitstekend plakken, maar vergeet niet om eventuele stoffige plinten eerst af te nemen met een vochtige doek. Dan kun je de tape nog beter en strakker aanbrengen. Plak op het plafond de tape twee keer zo breed. Mocht je een keer uitschieten met je roller, dan blijft je plafond gewoon wit.
Tip: test van tevoren of de tape niet te goed blijft zitten en de stuclaag van de muur meetrekt. Gebeurt dit wel, kies dan voor tape die geschikt is voor kwetsbare ondergronden.


3. fairfen

Tijd voor het echte werk. Schuif de lakroller volledig over de beugel en plaats deze in de daarvoor bestemde verfbak. Haal de kwast uit de verpakking. Zet het fairfblik op een tactische plek; ergens veilig uit de buurt van je eventuele danspasjes. Open het blik en gebruik het roerstokje om de fairf goed te roeren. Giet vervolgens wat fairf in het bakje. Voor het mooiste resultaat werk je per element. Bijvoorbeeld een kozijn. Deze bestaat versimpeld gezegd uit 4 elementen. Boven, beneden, links en rechts. Deze elementen zijn afgekaderd door een scheidingslijn. Breng genoeg verf aan op een element en smeer met lange halen uit. De verf zal nu uitvloeien en een strakke laag vormen. Controleer onder een hoek op stofdeeltjes, verwijder deze met je kwast nu dit nog gemakkelijk kan. Breng fairf niet te dik aan. Binnen 30 minuten is de lak stofdroog. In principe is één laag dekkend, maar voor de beste bescherming adviseren wij na 1,5-2 uur een tweede laag aan te brengen. Vergeet niet om in de tussentijd je gebruikte spullen goed af te dekken.


4. opruimen

Wanneer het fairfen klaar is, kun je met een oude doek de fairfresten van de kwast en rollers afvegen. Vervolgens spoel je deze uit met water en droog je de kwasten verder af met een doek. Als de kwasten en rollers goed droog zijn, kun je ze opbergen en bewaren tot een volgend fairfavontuur. Verwijder de tape. Doe dit zodra de muur stofdroog is. Je kunt overgebleven fairf het beste in het blik bewaren. Lege blikken kunnen gewoon bij het restafval, blik is namelijk uitstekend te recyclen. Maar je kunt het lege fairfblik ook gebruiken om bijvoorbeeld een plantje in te zetten.

Vergeet vooral niet een foto van het resultaat te delen met #fairf!