Wat is duurzame verf nou eigenlijk?

Klinkt mooi, maar wat betekent het?
Duurzaam verven. Zó, dan ben je lekker bezig. Toch? Zeker! Maar wát is duurzaam verven? En wanneer mag je dat überhaupt zo noemen? Helaas zijn er (nog) geen regels voor wat duurzame verf is en wat niet. Bij fairf durven we te zweren, op onze moeder aarde, dat je het op dit moment niet duurzamer krijgt dan bij ons. Waarom wij hier zo van overtuigd zijn? Leggen we je uit!







Wel of geen duurzame verf?
De meeste verfsoorten zijn niet duurzaam. Hoe dat komt? De basis van verf (het bindmiddel) is doorgaans fossiel, denk bijvoorbeeld aan aardolie(extract). Fossiele grondstoffen zijn gemaakt van eeuwenoud materiaal dat uit diepe aardlagen gewonnen wordt. Ze zijn niet hernieuwbaar. Hernieuwbare materialen zijn onuitputtelijk. Dat wil zeggen dat ze vanzelf opnieuw groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boom, maar ook een schelp of wol. Fossiele grondstoffen groeien níet opnieuw. En dus zijn ze niet duurzaam.

Fairf is verf op plantaardige én hernieuwbare basis. Het bindmiddel is grotendeels gemaakt van plantaardige grondstoffen. En plantaardige grondstoffen zijn hernieuwbaar. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van restafval uit onder andere de voedings- en houtindustrie. Planten nemen CO2 op uit de lucht en zetten deze om in zuurstof. Op deze manier dragen planten bij aan vermindering van CO2 in de atmosfeer. Planten zijn bovendien hernieuwbaar en groeien tijdens de levenscyclus van de verf vanzelf opnieuw. Kortom: plantaardige grondstoffen zijn wél duurzaam.

Nog een interessant feitje: door plantaardige grondstoffen te verwerken in fairf, wordt in onze verf CO₂ gefixeerd. Dat wil zeggen: de opgevangen CO₂ wordt uit de atmosfeer gehaald en opgeslagen in de verf op jouw muur. Dat zorgt voor mooie resultaten! Bij gebruik van 10 liter fairf muurverf, verlaag je jouw CO₂-voetafdruk bijvoorbeeld al met zo’n 10 kg CO₂.
 
 
de impact van duurzame fairf
schilder je met 10 liter fairf lak- of muurverf, dan kun je jouw CO₂ verlagen.*
daarmee bespaar je: 

 
 
En hoe zit dat dan met vluchtige organische stoffen? 
Vroeger zat er veel gevaarlijk oplosmiddel in verf, hiermee werd buiten én binnen geschilderd. Door verdamping kwamen vluchtige organische stoffen in de leefomgeving terecht: ontzettend slecht voor je gezondheid en niet best voor het milieu! Maar, goed nieuws! Sinds 1999 is alle verf voor binnen op waterbasis. Dat is wettelijk verplicht. Water vervangt het gevaarlijke oplosmiddel in verf en zorgt er tegelijkertijd voor dat de verf goed droogt. Mooi opgelost dus (ja, die woordgrap lezen we zelf ook), zou je zeggen! Maar we zijn nog niet van oplosmiddel af…

Veel watergedragen verf is nog steeds gemaakt met fossiel bindmiddel, wat een aanzienlijk deel oplosmiddel bevat. En sowieso is de meeste lakverf voor buiten oplosmiddelhoudend. Hierdoor komen er bij gebruik van de meeste verfsoorten alsnog veel vluchtige organische stoffen in de atmosfeer. In fairf daarentegen zit geen schadelijke oplosmiddel en de uitstoot is nihil. We dragen het A+-label voor uitstoot in de leefomgeving dan ook met trots.

Mooi meegenomen: je ruikt fairf bijna niet. Maak maar eens een blik open en ruik het zelf (niet ;-)). Onze watergedragen fairf multiprimer én lakverf zijn ook geschikt voor buiten. Zo beperken we ook de uitstoot bij buitenschilderwerk.
Onze verf is óók duurzaam voor jou!
Bij fairf staat jouw gezondheid voorop. We hebben onze verf zo samengesteld dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen wanneer jij lekker aan het fairfen bent. Daarnaast is uit testen gebleken dat fairf verantwoord te gebruiken is op kinderspeelgoed en meubels. We hebben hiervoor het certificaat EN 71-3 Safety for Toys ontvangen. Je kunt onze verf dus perfect gebruiken voor de kinderkamer. Zelfs als je zwanger bent en zelf wil gaan fairfen, is onze verf veilig. Om aan te tonen dat fairf geen schadelijke concentraties toxische stoffen bevat, hebben we een fytotoxiciteitstest laten uitvoeren. Ingewikkeld woord. Maar gelukkig makkelijk uit te leggen: bij de fytotoxiciteitstest is fairf toegevoegd aan de grond. Vervolgens is gekeken naar de invloed op kieming en plantengroei. Je raadt het al! Er was géén invloed. Niks, noppes, nada. Lekker toch? Met fairf kun je verantwoord verven!
Het is nog bewezen ook
Om te bewijzen dat fairf echt de allerbeste keuze is voor jou en het milieu (want een beetje bewijslast is soms wel zo fijn) hebben we het EU Ecolabel. En daar zijn we super trots op. Want dit label krijg je niet zomaar. Het doel van dit Europees milieukeurmerk is het stimuleren van duurzame productie en consumptie. Verf met een EU Ecolabel is geproduceerd met een lagere milieubelasting van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakking.

Wij geloven dat het altijd beter kan
Hoewel fairf de meest duurzame keuze is, kan het altijd nóg groener. Bij fairf werken we dagelijks aan het beter en duurzamer maken van onze verf. We produceren fairf met maximale inzet van plantaardige en hernieuwbare grondstoffen. We dagen onze grondstofleveranciers voortdurend uit om het percentage biobased materiaal te verhogen. Met een mix van innovatie, rebellie en doorzettingsvermogen gaan we bij fairf voor 100% hernieuwbaar in 2030. We verkopen alle verf in recyclebare blikken. Zelfs onze 10 liter emmers zijn van blik. Want we willen af van plastic afval. Onze fabriek in Etten-Leur draait volledig op groene stroom, grotendeels opgewekt door onze eigen zonnepanelen. Ons totale productieproces is dan ook CO2-neutraal.

Zo, dat was een flink verhaal. Applaus voor jou, als je tot het einde van dit epistel bent gekomen. Hopelijk hebben we hiermee het een en ander voor je opgehelderd. Maar mocht je toch nog vragen hebben, kijk dan eens op onze pagina met veel gestelde vragen over duurzaamheid.
Onze duurzame verf