kleur bepalen; hoe kies je de juiste fairfkleur?

Het kiezen van een kleur kan knap lastig zijn. Hoe voorkom je dat het resultaat heel anders uitpakt dan jij in gedachten hebt? In deze blog leggen we uit waarom je niet klakkeloos de kleur van Pinterest moet overnemen en geven we je 3 tips waar je op moet letten bij het kiezen van een kleur.
 
Het perfecte plaatje
Pinterest en Instagram bieden veel inspiratie. Heerlijk om al die interieurplaatjes af te speuren naar het perfecte stijltje voor jouw woning. Maar een plaatje op social media kan er nog zo mooi uitzien, dat wil nog niet zeggen dat het in jouw huis hetzelfde overkomt. De belangrijkste elementen waar dit door komt zijn: beeldscherm, foto, lichtinval en interieurcombinaties.
  • Beeldscherm: om een kleur goed te kunnen beoordelen vanaf een beeldscherm moet deze gekalibreerd zijn en dat zijn de meeste beeldschermen niet.
  • Foto: het plaatje op social media is een foto. Aan dit beeld is waarschijnlijk flink gefotoshopt om een perfect beeld te krijgen. Denk aan belichting en nabewerking.
  • Lichtinval: de kamer op de foto heeft waarschijnlijk een andere lichtinval dan bij jou thuis het geval is. Licht uit het noorden voelt echt anders aan als licht uit het zuiden en kunstlicht laat alles er nog weer anders uitzien.
  • Interieurcombinaties: ligt bij jou dezelfde vloer als op het plaatje? De kans is groot van niet terwijl de vloer een grote invloed heeft op je kleurbeleving. Maar ook door hele andere meubels en accessoires kan het plaatje van het beeldscherm een heel ander gevoel bij je oproepen.

Mooiste fairfkleur bepalen
Oké, nu is duidelijk hoe je een kleur níet moet bepalen, maar hoe dan wel? Daar helpen we je graag bij. Hier 3 tips die je helpen om de mooiste fairfkleur te kiezen. Kleur bepalen doe je zo:
  1. Kies aan hand van fairfstaal. Omdat het bijna onmogelijk is om de juiste kleur te kiezen op een beeldscherm, hebben wij kleurenfolders gemaakt met echte verfstaaltjes. Deze kleurfolders zijn te bestellen via onze website. Is het staaltje uit de kleurenfolder nog wat te klein om de knoop echt door te kunnen hakken? Bestel dan een grotere kleurenstaal op A6 formaat.
  1. Let op lichtinval. Het voordeel van deze grotere kleurstaal is dat je het makkelijk tegen de muur kunt houden. Beweeg het vooral ook even over verschillende plekken, bijvoorbeeld in de donkere hoek en waar het licht op de muur valt. Zo weet je zeker dat je de kleur helemaal mooi vindt. En kijk ook ’s avonds met kunstlicht of je de kleur dan nog steeds aanspreekt. Dus kleur bepalen bij dag- én kunstlicht voor het complete plaatje.
  1. Match vloer en muur. Naast lichtinval is de vloer ook heel erg bepalend voor de kleur op de muur. Het heeft grote invloed op hoe je een kleur ervaart. Zo kan bijvoorbeeld een grijze muur bij een houten vloer een warm geheel vormen. Terwijl als je dezelfde grijze kleur combineert met een antraciete tegelvloer kan dit geheel juist als koel worden ervaren. Nogal een verschil dus. De kleur kun je dus niet los zien van de rest van je interieur.

Nog een laatste tip: kleur is iets persoonlijks. Vraag dus niet te veel mensen om hun mening. Het is goed om met een paar mensen te kijken naar welke kleur het beste past in jouw interieur. Als je het aan 10 mensen vraagt, krijg je 10 meningen en dat maakt kiezen niet makkelijker. Volg je gevoel. En als het echt niet uitpakt zoals je wilt, dan schilder je het gewoon nog een keertje over met een andere kleur. Geen man overboord. Dus bepaal je kleur en ga fairfen!