hoeveel fairf heb ik nodig?
muurverf & lakverf
Hieronder zie je hoeveel vierkante meters je met een blik fairf kan schilderen.
Let op: de ondergrond waar je op schildert én de kleur van zowel de ondergrond als de nieuwe verf is van invloed op het aantal lagen dat nodig is om jouw fairflaag mooi dekkend te krijgen.
Inhoud muurverf
1 liter muurverf extra mat
2,5 liter muurverf extra mat
10 liter muurverf extra dekkend

2,5 liter voorstrijk


Inhoud primer en lak
0,75 liter multiprimer
2,5 liter multiprimer
0,75 liter lakverf
2,5 liter lakverf
1 liter onzichtbare lak


oppervlakte
±10 m²

±25 m²
±100 m²

±25 m²

oppervlakte
±11 m²

±38 m²
±11 m² 
±38 m²

±10m²
meten = weten
Wil je uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt? Dan is het goed om te beginnen met het opmeten van het oppervlak; met hoeveel vierkante meters heb je te maken? Vermenigvuldig de hoogte met de breedte van het te beschilderen oppervlak. Heeft het oppervlak in kwestie ook deuren en ramen? Bereken dan op dezelfde manier ook hiervan de vierkante meters en trek die van het aantal vierkante meters van het totale oppervlak af. Zo heb je snel helder hoeveel vierkante meters je gaat schilderen en kun je eenvoudig de juiste hoeveelheid verf bestellen.
Kleine tip nog:
Vermenigvuldig, als je meerdere lagen gaat schilderen, de hoeveelheid met het benodigde aantal lagen.

Wel of niet meerdere lagen schilderen?
Dat hangt af van het volgende… 

zuigkracht van muur en plafond
Nieuw gestucte muren en muren die geschilderd zijn met structuurverf zijn vaak poreus en nemen meer verf op dan muren die al een keer geschilderd zijn. Test hoe poreus jouw muur is door er met een natte spons overheen te gaan. Trekt het water meteen in de muur? Dan raden wij je aan een voorstrijk te gebruiken en daarna de muurverf aan te brengen. Zo krijg je het mooiste resultaat! Maar kun je het water gewoon afdoen met een doek? Dan neemt de muur aanzienlijk minder vocht op en is de kans dus groot dat één laag muurverf voldoende is. Voor de perfectionisten onder ons: als we heel eerlijk zijn, zorgen twee lagen verf op je muur of plafond (met of zonder voorstrijk) altijd voor het mooiste en meest egale resultaat.

conditie van jouw te lakken ondergrond
Hoeveel lagen lak of primer je moet aanbrengen, is onder andere afhankelijk van de staat van het schilderwerk dat er al op zit. Ga je puur ter onderhoud lakken? Dan heb je over het algemeen aan één laag verf genoeg. In het geval van een item dat niet intensief gebruikt wordt, zoals een raamkozijn, kun je waarschijnlijk met een laag primer en een laag lak prima uit. Maar als er een trap gelakt moet worden, die intensief gebruikt wordt, is het slim om naast een primer nog twee lagen lakverf aan te brengen. In dit laatste geval ook een optie: nadat je de multiprimer aanbrengt, voeg je nog één of twee lagen onzichtbare lak toe.
Tip: 
bestel de fairf multiprimer in de kleur van je lakverf, dan heb je al een mooie basislaag in de juiste kleur en dekt de lakverf beter.

kleur
Ga je een lichte kleur over een lichte kleur schilderen? Eén laag is dan waarschijnlijk gewoon genoeg om het gewenste resultaat te krijgen. Maar hoe groter het verschil in kleur, hoe meer lagen je nodig hebt. Interessant feitje hierbij: als de kleur verf die je wil gaan schilderen dicht in de buurt komt van de primaire kleuren (blauw, geel, rood) is het moeilijker om deze kleur dekkend aan te brengen. Ga in dat geval uit van meerdere lagen, dan zit je sneller safe.
Tip voor kleur in het geval van lakverf: 
Bij een groot kleurverschil is het slim om gebruik te maken van een multiprimer voor een betere dekking.
Onze multiprimer is te bestellen in dezelfde kleur als onze lakverf.