fairftips voor muurverf

1. voorbereiding

Voordat je begint, moet je zorgen dat je muur vrij is van stof en vet. Daar houdt fairf namelijk niet van. Maak de muur schoon met een vochtige doek. Is de muur erg vies, dan adviseren we een ontvetter te gebruiken. De tijd die de muur nodig heeft om te drogen, kun je gebruiken om de vloer af te dekken. Toch een spetter op de grond? Met een nat doekje is het zo weg.
Zuigende ondergrond? Bij een sterk zuigende ondergrond adviseren we voorstrijk. Heb je dit niet, breng dan de eerste laag fairf verdund met wat water aan.
 

2. afplakken

We zijn van start! De randjes afplakken met tape is misschien veel werk, maar het is wel heel belangrijk. Schilderstape blijft normaal gesproken uitstekend plakken, maar vergeet niet om eventuele stoffige plinten eerst af te nemen met een vochtige doek. Dan kun je de tape nog beter en strakker aanbrengen. Plak op het plafond de tape twee keer zo breed. Mocht je een keer uitschieten met je roller, dan blijft je plafond gewoon wit.
Tip: test van tevoren of de tape niet te goed blijft zitten en de stuclaag van de muur meetrekt. Gebeurt dit wel, kies dan voor tape die geschikt is voor kwetsbare ondergronden.
 

3. fairfen

Tijd voor het echte werk! Schuif de muurverfroller volledig over de beugel en plaats deze in de daarvoor bestemde verfbak. Haal de kwast uit de verpakking. Zet het fairfblik op een tactische plek; ergens veilig uit de buurt van je eventuele danspasjes. Open het blik en gebruik het roerstokje om de fairf goed te roeren. Giet vervolgens wat fairf in het bakje. Voor het mooiste resultaat start je met de hoekjes en de randjes. Gebruik hiervoor de kwast of een kleine roller. Het is belangrijk dat je nat in nat verft. Dus niet eerst alle randjes en dan de rest met de grote roller invullen, maar steeds verder werken bij het natte vlak. Ga rustig helemaal van links naar rechts of van boven naar onder, dat zorgt voor een beter resultaat. Houd je roller altijd in dezelfde richting en druk niet te hard. Rol steeds een klein beetje fairf uit totdat je een plakkend geluid hoort. Pak dan weer nieuwe fairf. Zo krijg jij gegarandeerd een prachtige kleur op je muur, zonder vlekken of strepen. Binnen 20 minuten is de muur stofdroog. In principe is één laag dekkend, maar voor het beste resultaat adviseren wij na 1 uur een tweede laag aan te brengen. Vooral bij donkere kleuren. Vergeet niet om in de tussentijd je gebruikte spullen goed af te dekken.
 

4. opruimen

Wanneer het fairfen klaar is, kun je met een oude doek de fairfresten van de kwast en rollers afvegen. Vervolgens spoel je deze uit met water en droog je de kwasten verder af met een doek. Als de kwasten en rollers goed droog zijn, kun je ze opbergen en bewaren tot een volgend fairfavontuur. Verwijder de tape. Doe dit zodra de muur stofdroog is. Je kunt overgebleven fairf het beste in het blik bewaren. Lege blikken kunnen gewoon bij het restafval, blik is namelijk uitstekend te recyclen. Maar je kunt het lege fairfblik ook gebruiken om een plantje in te zetten.

Vergeet vooral niet een foto van het resultaat te delen met #fairf!