duurzaamheid onzichtbare lak

Fairf onzichtbare lak is kwaliteitsverf; een transparante slijtvaste lak die voldoet aan strenge eisen waar het aankomt op milieu en kwaliteit. Onze verf werd getest op impact op het milieu, kwaliteit en duurzaamheid. En met trots mogen we op basis daarvan onder andere het EMICODE EC1Plus-label voeren. Een belangrijk label! Want het helpt consumenten én vakmensen om emissiekenmerken te vergelijken en evalueren. Extra blij zijn we overigens dat we het premium label mogen dragen: EC1PLUS. Want dit geeft aan dat wij alles doen wat op dit moment technisch haalbaar is. Zo. Die kun je in de zak steken, denk je misschien. En dat doen we dan ook. Met een vette glimlach!

​​​​verf op plantaardige en hernieuwbare basis​​​​

​​​​Onze onzichtbare lak is lak op hernieuwbare én plantaardige basis. Voor een groot deel wordt het bindmiddel in fairf verf gemaakt van restafval. Dat afval is bijvoorbeeld afkomstig uit de voedings- en houtindustrie. Waarom juist dat afval? Omdat planten, zoals je misschien wel weet, CO₂ uit de lucht opnemen. Vervolgens zetten planten deze en zetten deze CO₂ om in zuurstof. Dat zorgt ervoor dat CO₂ in de atmosfeer vermindert wordt. Ook een reden om met afval van planten te werken: planten zijn hernieuwbaar. Tijdens de levenscyclus van een blik verf groeien ze vanzelf opnieuw. Dat is mooi. Want daardoor putten onze verfblikken de aarde niet uit.​​​​
een minimale CO₂-voetafdruk

Wij verwerken plantaardige grondstoffen in onze onzichtbare lak. Daar zie je niks van, maar het zorgt er wel voor dat CO₂ wordt opgeslagen in fairf verf. En daardoor komt deze CO₂ niet meer in de atmosfeer terug; dat draagt bij aan het minimaliseren van onze 'global footprint'. Een rekenvoorbeeld: ga jij verven met 10 liter fairf onzichtbare lak? Dan verminder je je jouw CO₂-voetafdruk met zo'n 5 kg CO₂. Klinkt bescheiden? Klopt. Maar als je weet dat dat vergelijkbaar is met de uitstoot die 5 jaar lang je mobiele telefoon opladen met zich meebrengt, wordt het ineens toch verrekte interessant om eens naar een duurzaam verfblik te grijpen, dachten wij zo! Van het totale organische deel in de onzichtbare lak is op dit moment ca 30% plantaardig. We werken er op het moment hard aan om dit percentage zo snel mogelijk op te schroeven naar 100%.
geen schadelijke toxische stoffen in fairf 

Schadelijke concentraties toxische stoffen? Daar doen we niet aan bij fairf! Sterker nog: we zitten ruim onder de grenswaarden van de Europese Commissie (98/488/EC) als we kijken naar het gehalte zware metalen of fluor in onze onzichtbare lak. Logisch ook wel: we zijn op een missie!
kindvriendelijk: héél belangrijk

Houten ledikantje lakken? Goed plan! En het kan gewoon met fairf onzichtbare lak. Onze lak is namelijk uitgebreid getest. En de uitkomst? Fairf onzichtbare lak is veilig en verantwoord. Met andere woorden: jouw kleine en jijzelf kunnen de verf met een gerust hart inademen. Dat is niet gevaarlijk, óók niet als je zwanger bent. En zelfs niet als jouw mini besluit om de (eerste) tanden in dat knap gelakte ledikant te zetten! Het certificaat dat we op het vlak van deze veiligheid kunnen aanvoeren, is het EN 71-3 Safety for Toys certificaat. En laten we even wel wezen: met zo’n certificaat op zak, fairf je toch net een stukje lekkerder.
​​​​bewezen: geen meetbare uitstoot ​​​​

Fairf is verf op waterbasis. Dat is op zich niet zo bijzonder. Want dat zijn veel verfsoorten anno nu. Handig, want water heeft een mooie functie in verf: het zorgt voor goede droging én vervangt bovendien gevaarlijk oplosmiddel (een aantal jaren terug werd daar nog mee gewerkt, tegenwoordig mag dat niet meer). Helaas bevat de meeste watergedragen verf nog stééds een deel oplosmiddel. Dat mag wel, maar is natuurlijk niet het beste voor jouw gezondheid en/of de wereld. Daarom doen wij het anders! De fairf onzichtbare lak bevat ≤4% vluchtige organische stoffen. Het lage percentage vluchtige organische stoffen leverde ons het EC1Plus-label op; een label dat we dragen met trots! Heel veel trots.
duurzaam produceren, het kan!

In Etten-Leur, vlakbij Den Bosch wordt fairf geproduceerd, gewoon in onze eigen fabriek, in Nederland. We gebruiken voor de productie van onze verf zelfopgewekte stroom en verpakken de verf met een zo minimaal mogelijke impact op milieu. Hoe we dat laatste doen? Door gebruik te maken van 100% recyclebare blikken en deze vervolgens te verpakken met FSC gecertificeerd papier (in plaats van plastic). Ook belangrijk: bij fairf zorgen we voor een schone, veilige, duurzame werkomgeving. Voor de mensen die hier werken én voor de planeet. Wel zo fijn!
samen laten we de wereld beter uit de fairf komen