duurzaamheid lakverf

Fairf lakverf is goede verf; verf die mooi dekt, veilig is én in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. We hebben lakverf mat, lakverf zijdeglans en lakverf hoogglans; stuk voor stuk fairfproducten die voldoen aan een hele rits strenge eisen op het gebied van milieu en kwaliteit. Onze verf is namelijk door externe experts getest op duurzaamheid, kwaliteit én impact op het milieu. Op basis daarvan mogen wij onder andere het Europese milieukeurmerk dragen; EU Ecolabel.  
 
Doel van dit label? Duurzame productie én consumptie stimuleren. Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen dan reguliere producten. Je snapt: we dragen dit label met ongelooflijk veel trots! Hieronder leggen we aan je uit wat ons geholpen heeft om dit label te verkrijgen. Lees snel verder. 

plantaardige en hernieuwbare basis

Onze lakverf is verf op plantaardige en hernieuwbare basis. Het bindmiddel van fairf wordt voor een groot deel gemaakt van restafval uit onder andere de voedings- en houtindustrie. Planten nemen CO₂ op uit de lucht en zetten deze om in zuurstof. Op deze manier dragen planten bij aan vermindering van CO₂ in de atmosfeer. Planten zijn bovendien hernieuwbaar en groeien tijdens de levenscyclus van de verf vanzelf opnieuw. En hierdoor putten we de aarde niet uit.


verklein jouw CO₂-voetafdruk

Door plantaardige grondstoffen in de lakverf te verwerken, wordt CO₂ opgeslagen in onze verf. Op die manier komt de opgevangen CO₂ helemaal niet meer terug in de atmosfeer. Zo draagt onze lakverf nog eens extra bij aan het verlagen van onze 'global footprint'. Even ter illustratie: als je met 10 liter fairf lakverf schildert, kun je jouw CO₂-voetafdruk met zo'n 10 KG CO₂ verlagen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 10 jaar lang je telefoon opladen. Zo simpel kan het zijn… Het percentage plantaardig materiaal van het totale organische deel in de lakverf is op dit moment ca 48%. Onze missie is helder: zo snel mogelijk naar 100%.

zonder schadelijke toxische stoffen  

In fairf zitten geen schadelijke concentraties toxische stoffen. Precies zoals het hoort, vinden wij dan! Wist je dat uit testen zelfs is gebleken dat de lakverven van fairf geen negatieve invloed hebben op de ontkieming en groei van planten? Een lekkere graadmeter, dachten wij zo! Het gehalte zware metalen en fluor in onze lakverven is ruim lager dan de grenswaarden zoals gedefinieerd door de beschikking van de Europese Commissie (98/488/EC). Wij zijn niet voor niets verf met een missie!

kindvriendelijk

Bij fairf vinden we: kindvriendelijk is wel zo vriendelijk. En dus wilden we zeker weten of onze verf niet schadelijk is voor kleine (of zelf nog ongeboren) kinderen. We lieten onze verf uitgebreid testen - in het geval van kinderen kan het namelijk niet veilig genoeg - en uit de test bleek dat fairf verantwoord en veilig is. Dat wil zeggen dat het inademen van de verf niet gevaarlijk is voor mama of kind én dat gefairfde meubels niet giftig zijn. Ook niet als je kindje besluit er de (eerste) tanden in te zetten! Het leverde ons het certificaat EN 71-3 Safety for Toys op. En je kan onze verf perfect voor de kinderkamer gebruiken. Mooi toch? Met fairf is het zoveel fijner verven!

geen meetbare uitstoot in de lucht

Fairf is, net als veel andere verfsoorten, verf op waterbasis. Water in verf zorgt ervoor dat verf goed droogt én het vervangt gevaarlijk oplosmiddel waar voorheen mee gewerkt werd. Helaas bevat veel watergedragen verf nog steeds een deel oplosmiddel, dat vrijkomt bij het schilderen. Bij fairf zien we dat graag anders! De fairf lakverf bevat ≤0,1% vluchtige organische stoffen. Dat ruik je! Trek maar eens een blik fairf lakverf open. Want dan ruik je… vrijwel niks. En dat is precies de bedoeling. Het lage percentage vluchtige organische stoffen leverde ons het A+-label voor uitstoot in de leefomgeving op; een label dat we dragen met trots! Heel veel trots.

duurzame productie

Fairf wordt in Nederland geproduceerd, in onze eigen fabriek in Etten-Leur. Dit doen we CO₂-neutraal, op zelf opgewekte stroom. Ook bij het verpakken van onze producten streven wij naar een zo klein mogelijke impact op het milieu. We maken daarom gebruik van 100% recyclebare blikken en onze fairfblikken worden verpakt met FSC gecertificeerd papier. Tot slot zorgen we bij fairf ook voor een veilige, eerlijke, schone én duurzame werkomgeving voor ons personeel. Dat is duurzaam voor jou, voor ons en voor de wereld.
 
samen laten we de wereld beter uit de fairf komen