Hoe draagt duurzame verf bij aan het verkleinen van de footprint? Vertellen wij je!

Het verkleinen van je footprint is essentieel. Niet alleen voor de planeet, ook voor onszelf. Hoeven we je verder niet uit te leggen, toch? Om je footprint te verkleinen kun je natuurlijk je vlees- en/of zuivelconsumptie minderen, minder (of niet meer) vliegen), vaker voor de fiets of het ov kiezen, tweedehands kleding kopen, kiezen voor recyclebare koffiecups, minder online shoppen, seizoensgebonden eten, je afval recyclen, een eigen tas meenemen naar de supermarkt of korter douchen. Maar óók een optie: duurzame verf kiezen! We leggen je graag uit waarom dit voor jouw footprint zo’n goede keuze is…

Verven is doorgaans vervuilend
Als je het gemiddelde verfblik koopt, heeft dat doorgaans een vervuilend effect. En dat terwijl jij nou juist dacht iets goeds te doen. Want: dat kastje een andere kleur geven, in plaats van weg doen, is toch juist een duurzame keuze? Klopt! Maar omdat de meeste verfsoorten op aardolie basis gemaakt zijn, wordt de aarde er toch voor een deel door uitgeput. Aardolie is een materiaal uit hele diepe aardlagen gehaald wordt, het is bijna niet hernieuwbaar én: zodra je met verf gaat verven die op basis van aardolie gemaakt is verdampt de aardolie (ruik maar). En dat zorgt ervoor dat er extra CO2 terecht komt in de atmosfeer. Daarnaast bevatten veel verfsoorten een deel oplosmiddel en ook dat oplosmiddel verdampt wanneer je gaat schilderen en komt daardoor in onze atmosfeer terecht.

Waarom je je footprint met fairf verkleint
We claimen niet dat de footprint van fairf verf 0 is. Echter, dat is absoluut wel waar we naar streven én we durven bij deze wel de claim te maken, dat wij op dit moment de meest duurzame optie in het Nederlandse verfschap zijn! Fairf is namelijk plantaardige verf, waarin ook nog eens zoveel mogelijk natuurlijke materialen worden gebruikt. En ook mooi: onze verf is tussen de X% en X% hernieuwbaar.  

Wil je meer weten over het verschil tussen plantaardig, natuurlijk en hernieuwbaar? Dan verwijzen we je graag door naar deze blog: Wat is duurzaam verven?

Dan is het tot slot misschien nog even interessant om te vermelden dat we niet alleen op het gebied van de verf zelf, maar óók op het vlak van verpakkingen, productie en vervoer goed nadenken over onze footprint. Zo wordt onze fairf geproduceerd in onze fabriek in Etten-Leur, Nederland. Onze productie is CO₂-neutraal, want we produceren op windenergie én op de stroom die we opwekken met de zonnepanelen die op onze eigen fabriek geplaatst zijn. Onze verfblikken zijn 100% recyclebaar, onze wrappingfolie is >60% plantaardig én recyclebaar. We verpakken en beschermen onze fairfblikken met plastic zakjes, die zijn gevuld met lucht. Hmm, oogt minder duurzaam? Klopt! Maar leuk om te weten: de impact van deze manier van verpakken, is 9x lager dan wanneer we dit met papier zouden doen.