je trap in één kleur verven Inclusief praktische tips

De trap in één kleur verven is een simpele, doch doeltreffende interior-hack. En van warm roze tot lichtgeel, van mintgroen tot kobaltblauw; er zijn vele opties. Zolang ie maar in één kleur is, is jouw interieurstatement al snel compleet. Dat verven van je trap lijkt in eerste instantie misschien een flinke klus, maar geloof ons: het is het waard! Zo’n knap geschilderde trap gaat je veel ‘oh’s’ en ‘ah’s’ opleveren én jezelf van de bank af plukken om aan het einde van een fijne bankhangavond naar boven te gaan, gaat je met zo’n parel van een trap straks een stuk makkelijker af. Let maar op! Bovendien fijn: als je je trap van boven naar beneden voorziet van een laag verf, bescherm je deze tegen slijtage én kun je hem makkelijker schoonmaken. Hoe je jouw trap zo efficiënt mogelijk in één kleur verft? Leggen we uit!

De trap voorbereiden


Een goed begin is het halve werk. Dus zorg ervoor dat je, voordat je begint, je de trap goed voorbereidt. Haal losse bekleding, zoals voerkleden, tapijten of traplopers weg en maak de trap goed schoon. En dan bedoelen we écht goed schoon, want hoe minder stof en vuil; hoe strakker het schilderresultaat straks is. Kortom: pak de stofzuiger er maar bij en vervolgens een vochtige doek. Haal stof weg uit alle randjes en maak niet alleen de horizontale planken maar ook de verticale planken schoon! Repareer vervolgens eventuele beschadigingen, voor een extra smooth resultaat. Oh ja, nog even goed om te weten: als jij je trap goed schoonmaakt vóór je doorgaat naar de volgende stap, heb je straks minder schuurpapier nodig. Schoonmaken is dus niet alleen belangrijk voor een mooi resultaat. Het is ook nog eens een duurzame keuze. 

Schuren maar


‘Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft’, zong een geinig (en inmiddels niet meer zo heel erg jeugdig) Nederlands bandje ooit. En het klopt. Want voorbereiden en schoonmaken is 1. Maar als je vergeet te schuren, is het resultaat nog steeds niet optimaal. Kortom: Na het schoonmaken, pak je je schuurmachine erbij. Met de hand kan ook, maar dat is een behoorlijke pokkeklus (pardon our French). Neem ook bij het schuren alle hoekjes mee. Want goed schuren zorgt voor betere hechting van de verf. Daarmee bespaar je dus tijd én verf én geld. Win-win-win noemen we dat. O, en na het schuren natuurlijk weer even poetsen, maar dat spreekt voor zich. 

Afplakken 


Schilders klaar? Plakken maar. Plak alle delen die je niet mee wil nemen af met behulp van schildertape. Denk hierbij aan trapleuningen, muren of balustrades. Bescherm ook de vloer rondom de trap met wat afdekfolie of oude lakens, waarvan het niet erg is als er een verfdruppel op komt. 

 

Aan de slag 


Als je al het voorwerk hebt gedaan en de kleur hebt uitgekozen, is het tijd om te gaan verven. Verf de treden om en om. Zo kun je tussentijds (of tijdens het drogen) nog naar boven of beneden, en sta je niet meteen met je voeten in de verf. Gebruik een kwast voor alle randen en hoeken en een verfroller voor de treden.  


Is de verf eenmaal opgedroogd? Dan kun je ervoor kiezen om ook nog een beschermende coating aan te brengen. De fairf onzichtbare lak is een duurzame optie. Zo kan je langer van al dat harde werk genieten!