Hoe weet ik of ik een voorstrijkmiddel moet gebruiken?

Wel of geen basislaag?

Wel voorstrijken, niet voorstrijken? That’s the question. Maar voor we je vraag beantwoorden, is het misschien handig om te weten wat voorstrijken is, het is het aanbrengen van een basis-laag. En wist je dat voorstrijken hetzelfde is als fixeren of primen? Allemaal verschillende woorden; allemaal hetzelfde proces. Goed, terug naar jouw vraag: wil je weten of je bij het schilderen van jouw muur, plafond, trap of kast wel of geen voorstrijk moet gebruiken? Let dan op het volgende… 

De watertest

De allersnelste truc om te zien of voorstrijk wel of niet nodig is, is je muur natmaken met een spons of een plantenspuit. Vanaf hier zijn er twee mogelijkheden. De eerste optie is dat het water in de muur trekt. Dit is een teken dat de muur zuigend is. In dat geval heb je ten minste één laag voorstrijk nodig. Trekt het water langzaam in of stroomt het naar beneden? Dan is jouw muur niet zuigend en kun je het voorstrijken overslaan. 

Vlekken op jouw fairf 

Zie je op jouw muur een vingerafdruk, spat of vlek van het avondeten van gisteren? Rustig blijven ademen. Dit soort vlekken kun je doorgaans heel makkelijk verwijderen door er voorzichtig te deppen of er heel zachtjes overheen te bewegen met een schone, lichte doek. Niet het gewenste resultaat? De doek een beetje vochtig maken en er wat mild reinigingsmiddel op aanbrengen, kan het verschil maken. Heb je te maken met een écht hardnekkigere vlek? Dan kun je proberen wat harder te boenen, maar probeer dit eerst even op een onopvallend deel van de muur, zodat je zeker weet dat je de verflaag niet beschadigt. Deppen is altijd beter dan wrijven. Altijd. Goed onthouden! 

Voorstrijk om te beschermen

Muurverf is kostbaarder van voorstrijk. En als je een voorstrijkmiddel gebruikt, is de kans groot dat je minder verf nodig hebt. Slimme keuze voor je portemonnee dus, even met voorstrijk over je muur gaan! Een ander voordeel dat je verf beter hecht als je eerst voorstrijk aanbrengt. Dat betekent dat je verf beter blijft zitten en dus kies je hiermee voor de duurzame optie; je verf kan langer mee. Ook mooi? Voorstrijk helpt je bij het egaliseren van allerlei kleine plekjes op jouw muur. Door te voorstrijken wordt de afwerking van je verfklus een stuk netter! Kijk, daar kun je straks trots op zijn!